Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Μία νέα εποχή για την Ελλάδα ξεκινά: Η επιστήμη της Γεωλογίας αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που έρχονται

"Όλες οι μέχρι σήμερα ερευνητικές εργασίες και μελέτες, παρότι αποσπασματικές, ασυνεχείς και ανολοκλήρωτες, επιβεβαιώνουν ότι η χώρα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό.

Εκείνο που απαιτείται είναι η διενέργεια ερευνών ώστε να είναι δυνατή η ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καλύπτουν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια, με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού, έσοδα του δημοσίου, αύξηση των θέσεων εργασίας, κ.α."
Αυτό μεταξύ άλλων αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για τη "Σύσταση Φορέα για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων" που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, στο opengov.gr, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η κατανάλωση πετρελαίου της Ελλάδας είναι 120 εκατ. βαρέλια το χρόνο, συνεπώς σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ τα κοιτάσματα που βρίσκονται στη χώρα μπορούν να αποδώσουν περίπου 40 εκατ. βαρέλια ετησίως.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων, που θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και 100 % συμμετοχή του Δημοσίου. Η δραστηριότητα της εταιρίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

    -Την διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

    -Τη διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, τη συλλογή επεξεργασία και αποτίμηση των δεδομένων από τις έρευνες που έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον, την υποβολή εισηγήσεων προς την πολιτική ηγεσία για τις περιοχές που θα παραχωρηθούν για έρευνα.

    -Την προετοιμασία και διεξαγωγή των διαγωνισμών για την προσέλκυση πετρελαϊκών εταιριών που θα αναλάβουν τις έρευνες.

    Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι ένα θαλάσσιο κοίτασμα του μεγέθους του Πρίνου (περίπου 100 εκατ. βαρέλια) απαιτεί επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για την ανακάλυψη και ανάπτυξή του, οι δαπάνες παραγωγής για 25 χρόνια είναι 1,5 δισ., τα έσοδα συνολικά είναι 7.5 δισ. δολάρια και οι φόροι που εισπράττει το Δημόσιο 3 δισ. δολάρια. Εκτός από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πρίνο, από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια έχουν ανακαλυφθεί δύο μικρά κοιτάσματα πετρελαίου στο Κατάκολο και ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στην Επανομή.

    Στην εισηγητική έκθεση τονίζεται επίσης ότι η Ελλάδα σήμερα αποτελεί θλιβερό παράδειγμα προς αποφυγή σε παγκόσμιο επίπεδο, κράτους που δεν διαθέτει φορέα για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του και την προστασία του περιβάλλοντος και του ενεργειακού του πλούτου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

    Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου 2011 ενώ σε ορίζοντα 12 - 18 μηνών η εταιρία που θα δημιουργηθεί θα προχωρήσει στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής "σε περιοχές όπου τα δεδομένα είναι ώριμα και υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης πετρελαίου ή/και αερίου".
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Το προσωπικό σχόλιο του scientist είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε ένα μεγάλο μέρος απο αποφοίτους, μεταπτυχιακούς και όχι μόνο φοιτητές, σε γεωτεχνικούς, να εργαστούν σε ένα κομμάτι της αγοράς, που μέχρι πρότινος η Ελλάδα απήχε παντελώς. Είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι για την ευτυχή κατάληξη και έναρξη μίας μεγάλης προσπάθειας με τελικό στόχο την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας. Ξεφεύγοντας από μικρότητες η Γεωλογία της Ελλάδος., υπό την ευρεία έννοια, μπορεί να αποκτήσει μία νέα κατεύθυνση ένα νέο όραμα, μία νέα ελπίδα για το μέλλον.
Ευχή μας είναι η υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων.

1 σχόλιο:

  1. Με τι τίμημα, άραγε, θα εκμεταλλευτεί τελικά η Ελλάδα τα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο; Η Τουρκία πιέζει την Ελλάδα να δεχθεί μοίρασμα του Αιγαίου. Θεωρεί ότι τα ελληνικά νησιά δε διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με την Τουρκία υφαλοκρηπίδα διαθέτουν μόνο η ηπειρωτική Ελλάδα και η Μικρασία, άρα ο πυθμένας του Αιγαίου πρέπει να χωριστεί στη μέση. Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Νταβούτογλου λέει χαρακτηριστικά: Το Αιγαίο δεν πρέπει να αποτελεί μια ελληνική λίμνη, αλλά μια θάλασσα που ενώνει τους δυο λαούς. Φυσικά οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ανυπόστατοι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Η Τουρκία, βέβαια, βασιζόμενη στη στρατιωτική της ισχύ και στη δεινή μας οικονομική κατάσταση, θα ασκήσει πιέσεις για να μην ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Επομένως η υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων δεν αναμένεται να έχει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα. Άλλωστε και στο παρελθόν έγιναν αντίστοιχες κινήσεις, οι οποίες τελικά κατέληξαν σε αδιέξοδο, λόγω των προβλημάτων με το γείτονα. Εκτός αν, αυτή τη φορά οι πολιτικοί μας αποφάσισαν να πουλήσουν το μισό Αιγαίο στους Τούρκους, χωρίς καν κάποιο αντάλλαγμα (π.χ. απόσυρση των στρατευμάτων τους από τη βόρεια Κύπρο)! Το μέλλον θα δείξει τι πραγματικά ισχύει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή