Αν και ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι παράγουν φερομόνες, ουσίες που επηρεάζουν τη σεξουαλική έλξη σε πολλά άλλα είδη, το νέο «αντιερωτικό» μήνυμα είναι το πρώτο που εντοπίζεται στα δάκρυα.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρχει και στα δάκρυα των ανδρών, αυτό όμως θα ήταν πιο δύσκολο να μελετηθεί: «Είναι δύσκολο να κάνουμε τους άνδρες εθελοντές να κλάψουν» σχολίασε ο νευροβιολόγος Νόαμ Σομπέλ, επικεφαλής των ερευνητών στο Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann στο Ισραήλ.
Ο Σομπέλ γνώριζε ότι τα δάκρυα λόγω λύπης έχουν διαφορετική χημική σύνθεση από τα δάκρυα που εκκρίνονται όταν για παράδειγμα μπει σκόνη στα μάτια. Γνώριζε επίσης ότι τα δάκρυα των ποντικών περιέχουν φερομόνες και ότι οι ανθρώπινοι δακρυικοί αδένες διαθέτουν ορμονικούς υποδοχείς που πιθανώς αντιδρούν στη συναισθηματική μας κατάσταση.
Ο νευροβιολόγος αποφάσισε να διερευνήσει αν τα ανθρώπινα δάκρυα μεταδίδουν μηνύματα στις μύτες των άλλων χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό -αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει όταν αγκαλιάζουμε κάποιον που κλέει και πλησιάζουμε το κεφάλι μας στο δικό τους.
Στην πρώτη φάση του πειράματος, οι εθελόντριες κλήθηκαν να παρακολουθήσουν μια συγκινητική ταινία και να συλλέξουν τα δάκρυά τους σε φιαλίδια. Για λόγους σύγκρισης, οι ερευνητές άφησαν σταγόνες φυσιολογικού ορού να τρέξουν στα μάγουλα άλλων γυναικών και συνέλεξαν δείγματα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι άνδρες εθελοντές της μελέτης δεν μπορούσαν να μυρίσουν τη διαφορά ανάμεσα στα πραγματικά και τα ψεύτικα δάκρυα.
Οι εξετάσεις, όμως, έδειξαν διαφορετική εικόνα: Οι άνδρες κλήθηκαν να μυρίσουν τα φιαλίδια με τα δάκρυα, να κοιτάξουν φωτογραφίες των γυναικών και να τις βαθμολογήσουν ανάλογα με το πόσο σεξουαλικά ελκυστικές φαίνονταν.
Όταν τα δάκρυα ήταν πραγματικά, οι βαθμολογίες έπεφταν, όπως έπεφταν και τα επίπεδα της τεστοστερόνης των εθελοντών όπως αυτά μετρήθηκαν σε δείγματα σάλιου. Ακόμα, μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι τα δάκρυα μειώνουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε περιοχές που σχετίζονται με τη σεξουαλική διέγερση, όπως ο υποθάλαμος.
Περιέργως, όμως, οι άνδρες δεν ανέφεραν ότι συγκινήθηκαν περισσότερο από τα αληθινά δάκρυα.
Ο μηχανισμός και η χρησιμότητα του φαινομένου δεν έχουν διευκρινιστεί, ωστόσο οι ερευνητές εικάζουν ότι, μειώνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες, τα γυναικεία δάκρυα καταστέλλουν και την επιθετικότητα.
Ο Δρ Σόμπελ θεωρεί ότι «το σήμα εξυπηρετεί στην επιλογή του κατάλληλου χρόνου για τη σεξουαλική συμπεριφορά. Είναι ένα σήμα που επιτρέπει στο χρήστη του να πει "Τώρα δεν είναι κατάλληλη στιγμή"».
»Πιστεύω ότι υπάρχουν κι άλλα σινιάλα που λένε "Τώρα είναι κατάλληλη στιγμή". Αυτό [που ανακαλύψαμε] είναι ένα από τα πολλά χημικά σήματα» εκτιμά ο ερευνητής.
Η ομάδα του σκοπεύει τώρα να επαναλάβει το πείραμα στα ανδρικά δάκρυα. «Επιτέλους βρήκαμε έναν άνδρα που κλέει εύκολα» είπε.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου