Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία

Η ηφαιστειακή τέφρα αναμένεται να φτάσει στη βόρεια Σκωτία την Τρίτη, σύμφωνα με τη Eurocontrol. Η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία δηλώνει ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα του Γκρίμσβετν μειώνεται.


Η ηφαιστειακή τέφρα από το ισλανδικό ηφαίστειο Γκρίμσβετν που εξερράγη χθες Σάββατο αναμένεται να φτάσει στη βόρεια Σκωτία την Τρίτη, ενώ μπορεί να φτάσει και σε τμήματα της δυτικής Γαλλίας και της βόρειας Ισπανία την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας Eurocontrol.
«Αναμένουμε ότι η ηφαιστειακή τέφρα θα φτάσει στη βόρεια Σκωτία την Τρίτη 24 Μαΐου», ανακοίνωσε η Eurocontrol στον ιστότοπό της.
«Αν οι ηφαιστειακές εκπομπές συνεχιστούν με την ίδια ένταση, η τέφρα μπορεί να φτάσει στον εναέριο χώρο της δυτικής Γαλλίας και της βόρειας Ισπανίας την Πέμπτη 26 Μαΐου», πρόσθεσε.
Πάντως μία εκπρόσωπος των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ισλανδίας δήλωσε σήμερα αργά το απόγευμα ότι οι εκρήξεις στο Γκρίμσβετν φαίνεται να μειώνονται σε ένταση. «Η ηφαιστειακή δραστηριότητα μειώνεται», δήλωσε η Μπεργκτόρα Νζάλα Γκουντμουντσντότιρ.
Η Eurocontrol επεσήμανε ότι για σήμερα και αύριο Δευτέρα δεν προβλέπεται να κλείσει ο εναέριος χώρος καμίας χώρας της Ευρώπης, εκτός της Ισλανδίας.
«Όλα τα αεροδρόμια και ο εναέριος χώρος της Ισλανδίας παραμένουν κλειστά έως τις 22 Μαΐου στις 19:00 τοπική ώρα και είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν κλειστά», υπογράμμισε η υπηρεσία.
Το Γκρίμσβετν βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Βάτναγιόκουλ, στη νοτιοανατολική Ισλανδία, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Όταν είχε εκραγεί το 2004, οι υπερατλαντικές πτήσεις χρειαζόταν να αναδρομολογούνται νότια της Ισλανδίας, αλλά δεν είχαν κλείσει αεροδρόμια.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου