Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Τελικά… κάρβουνο τα «θραύσματα μετεωρίτη»

«Θραύσματα μετεωρίτη στα Καλύβια Αγρινίου». Η είδηση έκανε το γύρο της Ελλάδας και το ενδιαφέρον για να διαπιστωθεί αν τα ευρήματα στα Καλύβια ανήκαν στο φλεγόμενο αντικείμενο,
μετεωρίτη σύμφωνα με τους ειδικούς,που έγινε ορατό σε όλη τη Δυτική Ελλάδα λίγες μέρες πριν αυτά εντοπιστούν, υπήρξε τεράστιο. Σε προηγούμενο δημοσίευμα του «Γεγονός», ο γεωλόγος , που ειδικεύεται στην ορυκτολογία και πετρολογία, κ. Ιωάννης Μπαζιώτης, ο οποίος και έλαβε δείγματα από τα ευρήματα στα Καλύβια για να τα μελετήσει, εξήγησε πως με μια πρώτη ματιά η διάγνωση ήταν αρνητική. Ότι δηλαδή πιθανότατα δεν επρόκειτο για θραύσματα από μετεωρίτη, τονίζοντας παράλληλα πως περεταίρω έρευνα θα πραγματοποιήσει κατά τις επόμενες μέρες. Είχε τότε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, να πρόκειται για ένα σπάνιο είδος μετεωρίτη του οποίου τα χαρακτηριστικά μοιάζουν εξαιρετικά με αυτά του κάρβουνου.
Το «Γ» ήρθε και πάλι σε επαφή με τον γεωλόγο, ο οποίος και δηλώνει πλέον σίγουρος πως το υλικό που βρέθηκε είναι μόνο… αποκαΐδια. Ο κ. Μπαζιώτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εγώ, μαζί με τον συνεργάτη μου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, Dr Ludovic Ferriere καταλήξαμε ότι τα δείγματα των Καλυβίων δεν ανταποκρίνονται σε μετεωρίτη. Ανταποκρίνονται σε ένα υλικό προερχόμενο από καμινάδες. Είναι κάτι μεταξύ καπνιάς-πίσσας και πιθανότατα «εκτοξεύθηκε» από κάποιο αγωγό καμινάδας, καθώς έχει πάρει αντίστοιχο σχήμα».Το ερώτημα του «Γ» στον τίτλο του δημοσιεύματος της προηγούμενης έκδοσης «Σπάνιο είδος μετεωρίτη ή απλά… κάρβουνο», απαντήθηκε.
Πηγή: Εφημερίδα Γεγονός - Ρεπορτάζ: Μαρίνα Ζαρκαβέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου