Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Άρη: το παράδειγμα του σημαντικότερου σύγχρονου μετεωρίτη, Tissint

Ομιλία Δρ. Ιωάννη Μπαζιώτη, Μεταδιδακτορικού ερευνητή Γεωλογίας, στο Τμήμα Ορυκτολογίας, Πετρολογίας και Οικονομικής Γεωλογίας, Σχολή Γεωλογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Γεωεπιστημών, Πανεπιστήμιο Περούτζια, Ιταλία(προτείνεται για παιδιά άνω των 13 ετών και ενήλικες)
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 19:00
Έχοντας σαν τίτλο «Μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Άρη: το παράδειγμα του σημαντικότερου σύγχρονου μετεωρίτη, Tissint» ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης παίρνει την ευκαιρία να μας θυμίσει ότι ο άνθρωπος, παρά τα τεράστια άλματα τεχνολογικής ανάπτυξης που έχει κάνει, δε διαθέτει ακόμα τη δυνατότητα πραγματοποίησης ταξιδιών ρουτίνας σε κοντινά ουράνια σώματα. Ωστόσο, όπως θα τονίσει ο ομιλητής, η φύση, έχει το μηχανισμό και τις διαδικασίες επίλυσης αυτού του προβλήματος, καθώς «αποστέλλει» εξω-γήϊνα κομμάτια πετρώματος με τη μορφή μετεωρίτη, στη Γη. Οι μετεωρίτες αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα αρχέγονα στάδια σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος, την ηλικία του, και τις συνθήκες που επικρατούν σε άλλα ουράνια σώματα.
Η ομιλία θα εστιάσει στους μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Άρη, παρουσιάζοντας την ιστορία από τη γένεση των πρωτολίθων τους, μέχρι και τη στιγμή που προσκρούουν στη γη. Γίνεται προσπάθεια να κατανοηθεί ο τρόπος δημιουργίας ενός μετεωρίτη χρησιμοποιώντας ορυκτολογικά-πετρολογικά-γεωχημικά στοιχεία, και η τοποθέτηση του κάθε γεγονότος στο χρόνο με βάση σύγχρονα γεωχρονολογικά δεδομένα. Δίνεται το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Tissint, ενός σχετικά πρόσφατου γεγονότος πτώσης μετεωρίτη (18 Ιουλίου 2011) με προέλευση τον πλανήτη Άρη, που προκαλεί το παγκόσμιο ερευνητικό ενδιαφέρον εξαιτίας της ελάχιστης μόλυνσης του και των σημαντικών ευρημάτων που διατηρούνται στο εσωτερικό του. Η αρχική έρευνα του μετεωρίτη Tissint εκπονήθηκε στο Ινστιτούτο Πλανητικών Γεωεπιστημών, του τμήματος Επιστημών της Γης και του Διαστήματος, του Πανεπιστημίου του Τενεσί της Αμερικής στα πλαίσια μεταδιδακτορικής έρευνας χρηματοδοτούμενης από την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA).
Σημείωση: Για την ομιλία δεν γίνεται κράτηση. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η είσοδος στην ομιλία είναι ελεύθερη. Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: rd@eugenfound.edu.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου