Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Βροχή Διδυμίδων

Τα ξημερώματα της 13ης Δεκεμβρίου κορυφώνονται και φέτος οι Διδυμίδες, μια ιδιαίτερα λαμπρή βροχή διαττόντων, η οποία είναι και η μόνη που προκαλείται από αστεροειδή αντί από κομήτη.

Η βροχή πιστεύεται ότι γίνεται όλο και πιο έντονη κάθε χρόνο. Κάτω από ιδανικές συνθήκες παρατήρησης, όσοι μείνουν ξάγρυπνοι από τις 2 έως τις 3 το πρωί θα μπορούν να δουν 120 με 160 πεφταστέρια την ώρα. Το φαινόμενο είναι πάντως ορατό όλο το διάστημα από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου.

Οι φωτεινές γραμμές δημιουργούνται από σωματίδια σκόνης που άφησε πίσω του το αντικείμενο 3200 Φαέθων, το οποίο πιστεύεται ότι ήταν ένας αστεροειδής που έχει πλέον διαλυθεί.

Όλες οι άλλες βροχές διαττόντων, όπως οι Λεοντίδες και οι Περσείδες, δημιουργούνται από σωματίδια που άφησαν πίσω τους στο διάστημα διερχόμενοι κομήτες.

Κάθε χρόνο την ίδια εποχή, τα σωματίδια του 3200 Φαέθωνος εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα γύρω στα 35 χιλιόμετρα την ώρα και καίγονται πριν φτάσουν στο έδαφος.

Οι διάττοντες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του ουρανού, συνήθως όμως φαίνονται να πηγάζουν από ένα ακτινοβόλο σημείο στον αστερισμό των Διδύμων, από τον οποίο παίρνουν το όνομά τους.

Αναδημοσίευση του άρθρου από http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231071065

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου